Tanuld meg érzelmeidet uralni

Hogyan uralhatod az érzelmi állapotodat?

Az érzelmi állapotok alapvetően két csoportba sorolhatók: azok, amelyek kellemesek, és azok, amelyek kellemetlenek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak két érzelmi állapotot tapasztalhatunk meg: az örömöt és a lehangoltságot. Sőt, még azt sem jelenti, hogy egy érzelmi állapot önmagában, abszolút értelemben véve kellemes vagy kellemetlen. Az, hogy egy érzelmi állapot kellemetlen, rossz, szorongató, vagy éppen ellenkezőleg, kellemes, jó és felszabadult érzést vált-e ki belőlünk, mindig viszonylagos és attól függ, hogy milyen volt a jelenlegit megelőző érzelmi állapotunk.

A borúlátás, az aggodalom vagy éppen a düh és az elkeseredettség csak a reményhez, a derűlátáshoz vagy a lelkesedéshez képest kellemetlen érzelmi állapot. Ugyanakkor a düh lényegesen „kellemesebb”, felszabadítóbb és erőforrásokban gazdagabb érzelmi állapot, mint az elkeseredettség vagy a kétségbeesés. A kétségbeesés lebénít, a düh mozgásba hoz és cselekvésre késztet. Éppen ezért téves az a nézőpont, amely szerint mindenképpen és minden körülmények között kerülnünk kell olyan „negatív” érzelmi állapotokat, mint amilyen a harag, az aggodalom vagy éppen a bosszankodás. Nem maga az érzelmi állapot kerülendő, hanem az, hogy beleragadjunk egy-egy érzelmi állapotba. Vannak helyzetek, amelyek megoldásához a düh vagy a türelmetlenség által nyújtott erőforrásokra van szükségünk. Például ha egy szoros határidejű feladaton dolgozunk éppen, akkor nagyon is előnyös lehet, ha van bennünk egy kis sürgető türelmetlenség érzet.

Téves az a nézőpont is, mely szerint a tehetetlenség állapotából egyetlen ugrással az önfeledt öröm és boldogság állapotába lehet kerülni. Ha erre számítunk, annak az eredménye csakis kudarcélmény lehet. Az élet nem egy kétállású kapcsoló, amelynek az egyik állása a „lehangolt vagyok”, a másik pedig a „majd kiugrok a bőrömből örömömben”, és egyetlen gombnyomásból átbillenhetünk a másikba. Az élet állandó átmenetek folyamata. Nem csak a skála két vége létezik, hanem közöttük még ott van számtalan érzelmi állapot, amit megélhetünk. Ha lehangoltak vagyunk, akkor tehetünk azért, hogy elmozduljunk ebből az állapotból, de nem leszünk azonnal felhőtlenül boldogok. Előbb szomorkásak leszünk, aztán unottak, majd elkezdünk egy picit lelkesedni és így tovább. Minden megtett lépés az érzelmi skálán felfelé, megkönnyebbülést okoz.

Az egyik legjobb módja annak, hogy elmozduljunk a lehangoltság állapotából az, ha mosolyt "erőltetünk" az arcunkra, kihúzzuk magunkat és előre, felfelé irányítjuk a tekintetünket. Ha ezt az egyszerű dolgot megteszed, azonnal érezni fogod a jótékony hatást, amit az érzelmi állapotodra gyakorol. De ha rögtön azután, hogy mosolyra húztad a szádat az jut eszedbe, hogy "Mégis min kellene mosolyognom, amikor éppen pocsékul érzem magam?", akkor máris abbahagytad a mosolygást és visszavetted a lehangolt ábrázatodat. Ezzel pedig ellenállást ébresztesz magadban, és egyszerűen nem engeded, hogy egy kellemesebb érzelmi állapotba kerülj.

Minden érzelmi állapotunk azon alapszik, hogy mi történik a fejünkben, és milyen jelentést tulajdonítunk az élményeinknek. A végső cél pedig az, hogy ha éppen nem érezzük valami jól magunkat, akkor változtatni tudjunk azon, ami a fejünkben történik, anélkül, hogy ehhez a külvilágban keresnénk valamit, amivel elterelhetjük a figyelmünket. Átmenetileg jó megoldás az is, ha keresünk valami olyan zenét, videót vagy olvasnivalót, ami feldob minket, de végső soron arra kell törekednünk, hogy a változást elő tudjuk idézni közvetlenül belül a fejünkben, mindenféle külső eszköz igénybevétele nélkül. Egyrészt azért, mert könnyen előadódhatnak olyan helyzetek, amikor a jól bevált külső erőforrások és lehetőségek egyszerűen nem érhetők el a számunkra, a belső erőforrásaink viszont mindig bennünk és velünk vannak. Másrészt pedig jellemzően éppen ebből a "Keresek valamit a külvilágban, amitől jobban érezhetem magam" reakcióból alakulnak ki a különböző kényszeres pótcselekvések és függőségek. Van, aki csak az interneten keresgél valamit, ami feldobhatja a hangulatát, más viszont alkoholhoz vagy kábítószerhez nyúl, mert nem tudja, hogyan változtathatná meg azt, ami a fejében történik.

Tanuld meg uralni azt, ami a fejedben történik, mégpedig úgy, hogy ehhez minél kevesebb külső, rajtad kívül álló eszközt használj fel. Egyszerűen csak változtasd meg a figyelmed irányultságát, tegyél fel magadban másfajta kérdéseket, használj pozitív, erőt adó szavakat és változtasd meg a testtartásodat és a mozdulataidat. Ezt bármikor megteheted. A feltett kérdéseid, a használd szavaid, és a tested állapotának megváltoztatásához szükséges belső erőforrások, mindenkor, minden körülmények között hozzáférhetőek a számodra. Használd őket bátran.

Published  | by alomkereso

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.