HomeSzolgáltatásokFogyasztó kezelésekAz igazi fogyás titkaMi az igazi megoldás az eredményes fogyáshoz?

Mi az igazi megoldás az eredményes fogyáshoz?

Hányan hányféle fogyókúrát és csodaszert próbáltunk már, melyek nem vagy csak részben működtek? Sokszor már maga a diéta is szenvedés, és hatása is csak átmeneti. Ilyenkor elkedvetlenedünk, majd egy idő múlva újult erővel valami más módszert választunk, de az eredmény sajnos legtöbbször ugyanaz. A fogyókúra céljából diétázók 95%-a visszanyeri leadott kilóit, sőt 41%-uk még többet is. A helyes megközelítés az elhízáshoz vezető okok megszüntetése, ami egyenlő egyéletmódváltással. Azonban vannak lehetőségek kezdeti gyorsabb eredmények, ezáltal sikerek elérésére, de mindig szem előtt kell tartani, hogy ne csak a fürdőruha szezonra tervezzünk!

Miért hiúsulnak meg a fogyókúrák?

Egy alacsony kalórián alapuló fogyókúra lassítja az anyagcserét, ami megnehezíti a fogyást és az elért testsúly megtartását. A legtöbb fogyókúra sikertelensége megjósolható pusztán ebből az egyetlen jól mérhető tényből. Az emberek egyiket a másik után próbálják ki, remélve, hogy a káposzta csokival vagy a zsírégető tabletta zacskóslevessel, esetleg a szalonna sajttal lesz a végső megoldás. Ismerősek ezek neked is? Amennyiben veteránnak számítasz a diétaháborúban, itt az ideje, hogy eláruljam neked is a győztes stratégiát. A fogyókúrák három alapvető dolog kombinációja miatt hiúsulnak meg. Hormonális változások, izomvesztés és rossz közérzet. Amikor a test szembesül a bevitt kalória csökkenésével, a természetes válasza a zsír raktározása lesz, nem pedig a zsír azonnali felhasználása. Ez a mechanizmus valószínűleg távoli őseink öröksége, akik ekképpen próbálták túlélni az akkoriban elég gyakori éhezést. E mellé kialakult az éhség érzete, mint kellemetlen közérzet és némi hormonális változás is. E két utóbbi az, ami megnehezíti minden diétázó dolgát.

Mi zajlik a fogyókúra alatt?

Amikorra a fogyókúrázó elég ideig viselte már a maga választotta éhezést, a teste elkezdi lebontani az izomszöveteket, hogy energiához jusson. Amikor ezek a fehérjék lebomlanak, nitrogén szabadul fel. A test gyorsan kimossa ezt a felesleges nitrogént azáltal, hogy vizet szabadít fel a szövetek sejtjeiből, azt okozva, hogy a test vízsúlya csökken, és ez látványosan megjelenik a fürdőszobai mérlegen is. Első pár napról van szó. Sajnos ez az izom- és vízveszteség nem ok az ünneplésre. A víz súlyát viszonylag hamar vissza fogja szedni, mihelyst iszik valamit. A hiányzó izom pedig újabb problémát fog okozni rövidesen, amit mindjárt megértünk.

Az izom az anyagcsere szempontjából egy aktívnak mondható szövet. A puszta fennmaradásához is szüksége van nem kevés kalóriára. Emiatt amennyiben több izomszövettel rendelkezik valaki, több kalóriát fog elégetni naponta, még akkor is, amikor ül vagy fekszik. Amennyiben az izomtömege csökken valakinek, a napi kalóriaigénye is csökkenni fog. Egyetlen rövid mondattal: akinek több az izma, annak intenzívebb az anyagcseréje. Amikor egy fogyókúrázó ember akaratlanul elveszti az izmainak egy részét, azt idézi elő vele, hogy lefékezi az anyagcseréjét, ami éppen ellentétes azzal, mint amit szeretne.
Tegyük fel, hogy egy fogyókúrázó aktív éhezéssel vagy eszement étrenddel elveszít 5kg izomszövetet (kb. 10kg. zsírszövet kíséretében) egy szigorú fogyókúra során. Ez a 15kg fogyás elég általános a legnépszerűbb diétákkal két-három hónap alatt. Mérések alapján egy kilogramm izom hozzávetőlegesen 100 kCal energiát használt el minden 24 óra alatt. A példában szereplő 5kg izom összesen 500kCal energiát igényelt minden nap. Ennek az izommennyiségnek az elvesztése után a fogyókúrázónak napi 500 kCal-val kevesebbet kellene ennie, hogy ugyanazt a súlyt tartani tudja, mint a diétájának megkezdése előtt. Gondoljunk csak bele! Az közel egy pizza kalória tartalma. És ez az, ami miatt szinte 99%-ban elbuknak a fogyókúrák egy éven belül.

Mindamellett tudjuk, hogy a fogyókúrázók általában nem tudják hosszabb távon folytatni az éhezést.Legtöbben, előbb vagy utóbb, visszatérnek a korábbi étkezési szokásaikhoz. Amikor ez bekövetkezik, akár egy hét időtartamára, a súlyuk elkerülhetetlenül elkezd visszatérni a korábbi szintjére. Ráadásul, miközben a fogyókúra során egyaránt vesztettek a zsír- és az izomtömegükből, a visszahízáskor csak a zsír az, ami nagyon gyorsan visszaépül. Amennyiben azt látják a mérlegen, hogy a súlyuk a korábbi szintre állt vissza, azt jelenti, hogy egy kicsivel kevesebb izom és egy kicsivel több zsír van rajtuk. Térfogat arányosan mérve a zsírszövet mindössze negyed akkora súlyú, mint az izomszövet. Amennyiben visszatérnek korábbi étrendjükhöz, napi 500kCal energiával kevesebbet kell enniük, hogy ugyan olyan módon hízzanak, mint korábban, mielőtt leépítettek magukról 5kg izmot. Ez az igazi oka annak, hogy a fogyókúrázók nem csupán annyit szednek vissza, mint amennyit leépítettek, hanem mindig egy kicsivel többet. Amikor visszatérnek korábbi életmódjukhoz és étrendjükhöz, már eleve hátrányban vannak pár kilogrammnyi izomtömeggel ahhoz képest, amikor belefogtak a fogyókúrába. És a helyzetük fogyókúráról-fogyókúrára egyre rosszabb.

Az igazi megoldás a testsúly problémákra

Persze van megoldás, de annak semmi köze a fogyókúrához. Nyugodtan elfeledheti mindenki az össze fogyókúrás tanácsot, receptet és csodaszereket. Egy mozgásban gazdagabb aktív életmód, ami nem hagyja az izmokat leépülni, hanem éppen ellenkezőleg, építi azokat, a megoldás, kiegészítve némi egészségesebb étrenddel, amely gazdag rostokban, nyers vagy párolt zöldségben, gyümölcsökben és fontos a megfelelő folyadék bevitele is. Mindegy, hogy a fűnyírót tolja valaki, vagy hegymenetben kerékpározik. Mindkettő azonos értékű az egészséges testsúly megőrzése szempontjából. Egy vitaminokban és rostokban gazdag étrend segítheti az anyagcserét, amennyiben napi 5-6 kisebb étkezésre alapul. Gyakorlatilag nincs is olyan étel, ami tilos lenne.

A rendszeres aerob mozgás bizonyítottan csökkenti is az étvágyat, ami sok esetben csak pótcselekvésként része az életünknek. Ne feledkezzünk meg a mozgás öröméről sem, ami a sterssz leküzdésének egy fontos eleme, a mindennapi bosszúságok ellensúlyozója. Ilyenkor elménk is kikapcsol, és ideje van arra, hogy kicsit testünkkel is foglalkozzon.

Az izommunka fokozza a vér-és a nyirokkeringést is, ami a lerakódott salakanyagok könnyebb távozását teszi lehetővé, így segítve elő a méregtelenítést. Ha ez nem elég, a mozgás az egyetlen eleme a fogyókúránknak, amit igazán társas módon is végezhetünk, ami sokkal ösztönzőbb hatású, mint egyedül próbálkozni.

Az értéktelen cukorban, zsírokban gazdag ételeket kevesebb alkalommal és kisebb mennyiségben fogyasszuk, de nem kell, hogy örökre búcsút mondjunk a Rákóczi túrósnak, vagy a töltött káposztának. Az egészséges étrend lényege, hogy reális legyen és hosszú távon is fenntartható. Nem szabad, hogy szenvedjen tőle valaki hetekig vagy hónapokig, mert rosszabb, mintha el sem kezdte volna.

A cél az, hogy annyi kalóriát kell enni, amennyitől még nem növekszik a tested zsírtartalma, és megmarad vagy növekszik az izomtömeg. Nem kell csökkenteni a kalóriát hanem helyette inkább erősítsd az izmaidat és légy aktívabb. Amennyiben a súlyod hosszabb ideje változatlan, ne is próbáld meg csökkenteni a napi kalória beviteledet. Nem lesz rá szükséged, sőt…
Amennyiben ezt a módszert követed, kéthetente 1kg zsírt fogsz veszteni, miközben hozzávetőlegesen ugyanennyi izommal leszel nehezebb. Az eredmény egyáltalán nem fog meglátszani a fürdőszobai mérlegen, de annál inkább a ruháidon és azon, ahogy érezni fogod magad. És ez az oka annak, amiért sok ember felhagy ezzel a fajta testsúly tréninggel, mert nem képesek megérteni ennek az egyszerű fiziológiai dolognak a lényegét.

Nem lényeges, hogy a súlyod miként változik. A legjobb az eredményt a ruháidon méred le és nem a mérlegen – azon, hogyan állnak rajtad. A mérleg csakfélrevezet és hibás döntésekre sarkall, amikor éppen a legjobb úton haladsz afelé, hogy elérd a célod.

A lényeg az, hogy amire szükséged van az nem más, minthogy erős, egészséges legyél, ami egy pozitív változás a testedben, szemben azzal, amit az összes éhezéses fogyókúra okoz.

Mindenképp óvakodj minden fogyókúrától, aminek eredménye a megereszkedett bőr, a büdös lehelet, az általánosan rossz közérzet és az, hogy minden megevett morzsát számolnod kell.

1 hozzászólás
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.